Juliga doftgenvägar...


Jag älskar doftljus, kan aldrig få nog! Sommartid är Liljekonvalj, syren, ros och doft av nytvättat favoritdofter, ja, egentligen året runt, men till jul gillar jag dofter av kanel, tex denna som är helt underbar -Kanel & apelsin, hela huset fylls av julig hemtrevnad...  Ljuset finns att köpa här.

..och så himla kul det är att se att vissa dagar är det upp till 2000 besökare på min sida, det var nog ett år sen sist så det glädjer mej oerhört, Tusen tack alla bloggbesökare!!!

En smak av jul i Lillstugans lilla veranda...korgtsolarna har tagits in igen från logen, några fårskinn, rödrandiga kuddar och några grankvistar....


Denna borde kläs med enris runtom så skulle den bli väldigt julig och fin men den får vara så här enkel, jag fann den i ett uthus på gården, den har nog några år på nacken...nya band i mildgrönt fick den!


Jag har köpt cremevita amaryllis, de får stå här där det är svalt ett tag till så de inte slår ut alltför snabbt...



Nu ska tame sjutton julstjärnorna upp!  Jag brukar tända dem på fredagkväll innan advent och adventsgranen står på gården så grann- Välkommen advent!

Jag julfixar inte nämnvärt. Jag har samma stil året runt. Men just innan jul tar jag in lite julröda detaljer till köket och givetvis har vi julgran, den går dock aldrig i rött, utan silver, vitt & guld, då är den fin januari ut.. däremot tas mycket tallris och granris in, julmusik spelas, glögg dricks och juliga dofter sprids i hemmet av doftljus...


Den snygga brickan har jag beställt från Norrfrid Webshop.


..och de snygga brun/rökfärgade glasen är loppisfynd!

I morgon tisdag är det adventsmys i butiken Gruvgatan 13, erbjudanden, tilltugg och julshopping, öppet 15-20!!

Istället för att de ska ligga i sin låda och vänta på julgranen får jag njuta av dem på fatet så länge. Fann såna vackra julgranskulor på Granit, i mattlila, gråaktigt mullvadsfärgade, så vackra och passar bra till mitt rum där den enda lilla färg förutom svart/brunt/beige går just i dovt lila....

Vintermys.....  Nu är det helg och stjärnorna ska checkas, för nästa fredag lyser de, allihopa, men vi ses redan nu under helgen igen!( miljön här är min gamla lilla stuga på gården vi knappt använder och som en gång i tiden varit byns gamla tvättsuga men bra som fotomiljö;)

Snabba genvägar till adventsfesten!


Foto: mitt eget. Muggar och godis från butiken Gruvgatan 13, Falun.

Förra året bjöd jag också på mina adventstips och jag håller fast vid dem, har kompletterat lite till årets bara ;)

För maximal chans till trivsel måste alla sinnen få sig en "dos...

Luktsinnet: Ladda upp med ett gott doftljus, Durance "Kanel& apelsin" eller  Yankee candels "Christmas eve" är två av mina julfavoriter. Kanel & apelsindoftljus överlag. Om ni inte dricker glögg så värm gärna en skvätt ändå, för doftens skull.

Hörseln: Julmusik älskar jag, och är ett viktigt inslag, det får inte vara tyst på en tillställning, men man kanske inte vill ha den allra juligaste musiken en sån kväll, själv gillar jag tex Klassisk gammeldags julmusik ala Bing Crosby eller tex Jill Johnsons " For the christmas in you" som passar perfekt till glöggkvällen! Eller ngn juljazzig chillamusik=) Jag gör adventsspellistor på Spotify, olika listor för olka tillfällen, där finns allt!



Synen: En massa blommor behövar inte köpas, men ett par hyacinter är aldrig fel, för doftens skull, plocka in några tallkvistar el granrisbukett och ställ i en kanna i köket. För mer bukettkänsla men ändå i budgetnivå, blanda ut tallris el granris med några enstaka röda tulpaner eller nejlikor. Självklart massor av levande ljus och  kanske en ny julig kudde till soffan och festen kan börja! ( I slutänden är ändå festsällskapet A & O..)

Smaken: Tilltugg och drickbart ska finnas hela tiden till dina gäster. Man kan samlas och äta ngt lätt småplock och vin, eller en god soppa och olika ostar. Julsmaker får man nog av kommande tid ändå. Här kommer receptet på min varma äppeldrink, ett perfekt alternativ för glögg och till det kanske ostbollar, Gör små bollar utav hälften färskost, hälften gorgonzola eller annan smakrik ost som sedan rullas i pepparkakssmulor, eller gör små krustader, fyllda med ädelost och en klick hjortronsylt i varje som värms i ugn, gott till välkomstdrinken...

Äppeldrink: Koka upp 1 liter äppeljuice med ca 4 msk honung, 3 kanelstänger och 2 uppsnittade vaniljstänger. Ställ åt sidan och låt detta dra ca 15 min tillsammans med några äppelbitar. Tillsätt vaniljvodka och socker efter smak ( ca 1/2- 1 msk socker och 6 cl vaniljvodka per glas) Värm utan att koka. Ta ur äppelbitarna. Garnera med kaneltänger, äppelskivor och citronmeliss.


Bara drygt en vecka kvar tills huset ska vara adventspiffat!  Jag gör ingen stor sak av det alls,. jag har alltid mycket levande ljus och årstidens gröna i kannor och vaser...  men ett snabbt, enkelt, billigt och effektfullt sätt att få julfint är att ta en liten tall, sätta i flaska som jag gjort här och dekorera med liten ljusslinga. Just denna har jag köpt på Granit. ( Advents-mys-party-tips nästa gång;)

Då säger vi skål och tack å hej till hösten och välkommen till vintern!  Inte min favoritårstid men vi får göra det bästa av den!  Advent, Jul och Nyår är högtider som jag ser fram emot men jag vet att inte alla har äran att göra det, men små enkla adventstips ska jag bjuda på framöver....( Julklappsfunderingar idag på Nordingårdens facebook...)

Jag tycker det är värt att fira att det bara är två veckor kvar till advent, har börjat tjuvkika på mina adventsstjärnor och adventsgranen är utsedd!  Trevlig helg, vi ses snart igen!


Blev så glad då jag i dag såg att tidningen Vi i Villa hade valt ut min blogg av tio som deras absoluta favoritblogg!  En ära med tanke på hur många tusentals och åter tusentals inredningsbloggar det finns i Sverige numera! Denna bild var den de hade valt ut..


Vi i villa, Vi i logen :) Den står lite öde och kall nu och inväntar den varma årstiden igen men ett litet glöggparty vore ganska mysigt att ha här nu, med många värmeljus och fårskinn....

Har varit ovanligt glest bland mina inlägg sista veckorna men jag kommer igen mycket snart, adventstiden är en favorit, så vi ses!  Och pst, följ gärna Nordingården på facebook, där vi nästa gång pratar julklappar!

Japp. Då har vi vinterbonat, så nu är vi redo för vintern!  Sören också, han sitter på kälken och spanar...

Igår hade jag egen liten glöggpremiär! Bara ett par veckor kvar till första advent nu. Prövade denna "Haga" med en touch av lakrits!  Riktigt god, återstår att se om vinrecensionerna i kommande kvällsbilagor håller med mej;)

Sätta guldkant med lite färg...


En murrig segtid, ja så kallar jag tiden innan allt roligt händer, i advent!  Inspirationen börjar sakta återvända och man får lust att dona...  just nu i dessa pumpatider kändes det ok med lite orange inslag i köket, i form av mandariner och årets "enorma" paprikaskörd;)  Har tjuvstartat med lite granris i köket, enkelt, hemtrevligt och gratis!



Produktfotade lite i butiken där jag jobbar extra. Så detta är inte hemma hos mej, föll bara för den orange tavlan som passade bra i dagens inlägg hos mej.....Ylva Skarps tavlor med härliga texter!


Tillbaka till mitt kök. Lite orange rosor fick matcha paprikahögen och den urläckra grova linnelöparen har jag köpt i samma butik, Gruvgatan 13.