Hur galen är man, på en skala?

( På bilden stort blått fat Matteus, turkos emaljfat loppisfynd från Wien, turkosa kaffekoppar Lagerhause)

Jag är glas & porslinsgalen!  Visst är det kul att hitta den där tallriken , de där kaffekopparna eller de där unika glasen på loppis eller i butiker....man kunde kanske bygga en extra friggebod på gården att ha allt i !

Det finns så mycket läckert porslin så man kan bli galen! Matteus och Bruka har mycket snyggt i olika läckra färger, så kul att duka upp med, olika porslin vid olika tillfällen, för olika maträtter, årstid, gäster mm och på loppis kan man hitta vackra vågiga gammeldagsa tallrikar med skira blommor i brunt, lila, blått o rött, eller roligt 50-talsporslin- åh va hemskt att behöva begränsa sig!!!

Vet att många i denna genre av bloggar är lika galna men de flesta är det nog inte. De kanske nöjer sig med samma tallrikar och glas i 30 år-utan det minsta lust eller behov av att byta ut dem eller känna att "omväxling förnöjer"....Man kan ju såklart också ha hittat sina vita stilrena tallrikar man trivs med och förnyar bara med nya servetter, blommor etc i stället..

Jag har grå-vit-svart bas i köket och brukar ofta byta accentfärg till grönt, blått, lila el rött beronde på humör el årstid, och med det menar jag då kuddar i köksoffan, servetter, disktrasa, diskhandukar mm HELT SJUKLIGT skulle nog vissa hävda;)  

Frågan är om man är olyckligt eller lyckligt lottad som känner så här?  Jag har hela tiden bestämt hävdat det sistnämnda, men vem vet .... men i så fall är jag lyckligt ovetande, för jag tycker det sätter guldkant på en dukning att få variera sig lite, eller om man dukar upp för en festlig trerätters middag tycker jag det känns kul att bryta av med en annan färg på förrättsfatet tex...

Men accentfärgerna mixar jag ganska ofta som jag vill men har numera mest beige/svarta kuddar i köksoffan, och skiftar porslinet i stället. Däremot är det sällan jag har TRE olika färger på disktrasa, diskmedel och diskborste, haha.

EN kudde i avvikande färg sätter dock piff på hela köket tycker jag. Jag kan byta en kudde bara för en kväll...( drogen kuddar tas upp i annat inlägg)

DÄREMOT brukar jag klura vilken accentfärg jag ska UTOMHUS varje sommar ( blommor, kuddar..) och vet ni, i år tänker jag vara så kaxig att jag ska ha BÅDE rött och blått, kanske tom ngn gul lite växtfilur, som matchar flaggan, hur tuff är inte jag;)!! Tralalla la la..( förra året gick det i lila, grått, blått- året därförinnan i bara rött och året före det bara i rött & vitt & rosa..)

HUR TÄNKER NI ANGÅENDE PORSLIN, FÄRGER I KÖK OCH UTEPLATS??

Puh, detta blev ett långt invecklat inlägg, men som sagt, utrymmesfrågan ang kuddar och proslin är het, om än ett lyxproblem ;) Trevlig annandag påsk!

32 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha ja nog är det en drog alltid. Det är så upp-piggande med färg på porslin och kuddar som du säger. Å jag sitter också och funderar på årets färger ute.
Jättehärligt inlägg, men det är ju dom flesta inläggen här.
Ha det gott denna annandag påsk.
AC

Torprosen sa...

Sitter och nickar instämmande för mig själv..särskilt porslinsdelen, älskar loppis och har ALLDELES för mycket av den varan, men som du säger det går ju inte att låta bli när man hittar den där underbara koppen eller tallriken. Glas skall vi inte tala om, sååå vackra gamla glas det finns. Härligt inlägg av dig!Ha en fortsatt go helg!Torprosen

Ett Vitare Hem sa...

Ha en rikigt fin sista påskdag!
Kram/Lena

colours-and-friends sa...

sooooooo nice pictures and such a nice blog

many greetings from Germany
Ilka

LantlivsAnette sa...

Hii..hii...du är rolig du..prick o precis så är det ju för mig också, kunde inte ha sagt det bättre själv..jag älskar porslin, och vill också förändra hela tiden..och vi ska inte snacka om kuddar !! Jisses alltså..det är min drog det..fniss..
Och planeringen är i full gång inför sommaren o trädgården, jag klurar på att ha mycket ljusrosa och vitt i år, hoppas på att hitta stora vita blanka krukor där jag ska plantera ljusrosa rosor..och den där vita trädgårds gruppen som du har,i år ska jag banne mig köpa den...
Kraaam Anette

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag brukar säga att det är tur att jag har fyra barn för de kommer nog att kunna ärva ett par, tre serviser var;-) Jag är svag för (läs: galen i) porslin, visar just nu på bloggen tallrikar som är mitt senaste fynd=)

Ha en fin annandag påsk!
Kram,
Regina

Norrfrids Eija sa...

Men så kul inlägg av färgkombinationsmästarinnan! Nej du är inte galen, du är bara du Mari!
Nej, jag har inget behov att matcha porslin med varken disktrasa eller borste, sådant hinns inte med i det kortesanska hushållet, hos oss blir det som det blir, däremot skulle jag också behöva ett extra rum snart för alla pinaler jag släpar hem från loppis!
Men jag tittar gärna på dina vackra bilder och inlägg - fortsätt så, vi gillar dig och det du gör!
Kram Eija

LOPPISLIV sa...

Kuddar har jag en förkärlek till...ojoj skulle behöva en hel garderob bara till att sätta alla som inte används..hihiii Jag har svårt för starka färger i mitt eget hem, även om jag kan tycka det är fantastiskt vackert hos andra, men rött och blått i ränder och rutor gillar jag, även om det beige och grå dominerar, och vitt såklart :-) Porslin däremot vill jag ha enkelt och så färgfritt som möjligt, vet inte varför ? fast till jul har jag röda muggar :-)) Härligt inlägg som får en att tänka till lite...varför man är som man är..hihiii

Fin annandagpåsk Mari!
Kraaaam Paula

No34 sa...

Ljus bas och accentfärger efter årstid... till och med på disktrasan och diskborsten ibland...*skratt*
Blommorna ute blir i princip alltid vitt och rosa!!!! Kram Kate

Ankan sa...

Känner igen mig. Inte är du tokig! Man ska nog vara glad att man har sina passioner ;) Vad trist det skulle vara annars...Är tokig i porslin och keramik och vet inte var jag ska förvara det. Det gamla gröna förvaringsskåpet är nu fullproppat med "obytesgrejer". Går jag in i ett krukmakeri går jag aldrig därifrån utan att ha köpt något. Just nu är jag inne på starka lite jordnära ockrafärger som grönt och olika bruna nyanser, men har även hittat koboltblå muggar..Det är så vackert mot det gamla träbordet.

Och kuddar.....ja. Håller med, nya kuddfodral kan förändra hela rummet..

Vilken vacker skål från Wien! och matteusfat har jag ett liknande i en brunlila färg.

/Kram från Ankan

Anette-Ljusa drömmar på landet sa...

Man ska va lite galen...livet blir roligare då !!!!

Jag är röd och vit nörd...självklart måste diskmedel, trasa, handdukar och borste matcha !

Go girl !!!

Kram Anette

Drömmen om ett hus på landet sa...

Har samma problem...
Sparar nu till ett "nytt" större skåp än det vi har...Porslinet får inte längre plats... Har fem sex olika serviser allt efter färg humör och årstid.. en ny två ärvda sen loppisfynd.. sen muggar, koppar, skålar, mm i olika färger, modeller mm.
Sen ute är oxå ett gissel för tre år sen hade jag mycket i rosa och vitt med krukor dynor mm i vårgrönt året därpå samma men med mer turkost i tyg o lila i blommorna, i fjol rött och blått i detaljer o vitt o rött i blommor... i år vill jag ha svarta detaljer och vita gröna blommor.. OM det blir så... får se
En fortsatt trevlig PÅSK, Jeanette

Anonym sa...

Åh, vilket roligt inlägg! Jag tänker såhär: alla människor är olika, men de flesta av oss har nåt vi nördat in på mer eller mindre, det är en del av vilka vi är, ett sätt att accentuera sin personlighet och odla sitt intresse.
Ibland tar ett sådant intresse mycket tid, eller mycket pengar, eller mycket plats... eller alltihopa :-) och det är ju ingen annan än just man själv som kan bestämma vad som är rätt för en! (eventuellt vill den man delar bostad/ekonomi/liv med ha ett ord med i spelet också)
Men vilken lyx att ha tid och resurser över att göra något utöver "överlevnads-göra", och det är ju det personliga valet i hur man vill förvalta just sina resurser som visar hur olika vi är.
Dessutom: den som vågar riktigt blomma ut i sitt intresse och ha "alldeles för mycket porslin" hemma kan ju inspirera någon annan att våga satsa på sitt intresse.
Fler insnöade nördar som exponerar sina lustiga böjelser! Låtom oss inspireras av varandra, och bara säga stopp när vi själva vill!
Glad Påsk!
/Carin

Puumuli sa...

Jag känner samma galenskap när det gäller gamla broderade bordsdukar... På sommartorpet har jag massor av olika dukar och kan byta dem flera gånger per dag!

Jag tror att köket (+ punschverandan) är det enda rummet som får agera som scen för min inredningsgalenskap. Hemma i stan orkar jag inte hålla på med det. :-)

Kram
Sari från Puumuli

Snögården sa...

Hej! Det sistnämda passar på mig . Underbart att förnöja livet är så kort och går så fort så visst är det toppen att få prova allt som går. Har snöat in på ljunglila så kaffemuggarna matchar nya överkastet helt perfekt.
Kram

EvaB sa...

Roligt att läsa ditt härliga inlägg och alla kommentarerna. Jag tycker också om att plocka fram speciella saker till speciella tillfällen o årstider, om så en sorts koppar eller tallrikar eller linneduk endast är framme en gång om året. Så länge det gör både mig glad och omgivningen glad. Gott att träffa på likasinnade i bloggvärlden.
Påskhälsningar!

Stina sa...

Jag håller på att fixa lite i allrummet nu och jag kör ju också grått, vitt och svart.
Jag gillar att bryta av med porslin, vad gäller färg... eller någon enstaka kudde.
Ibland räcker det med tulpaner för att få en annan känsla utan att röra något i rummet.:-) Kram Stina

Juliannie sa...

Jag är en sån som hittat mina älsklingstallrikar i vitt, inte kritvitt utan mer äggskal. De har en lite gammaldags känsla och är från Villeroy & Boch. Variationen i färg och stil kommer i duk, servetter, blommor. Om jag ska välja en favoritfärg att matcha till så är det mjuka gröna toner som oliv eller lindblom... Utomhus har vi gärna rött, blått, gult och vitt vilket jag tycker passar så bra till vårt gula hus. Vi har bl.a röda Flammentanz klängrosor och det är såå fint!

Johanna Stålros sa...

Ja nog är du lite galen- men på ett skönt sätt;) Fin bild! Kram

Kamomilla sa...

Tänker kanske inte så mycket på färgerna.. men just nu ösnkar jag mig söndagskoppar att njuta sådär lite extra av. Nåt i PIP-serien eller så..

Kamomilla sa...

Tänker kanske inte så mycket på färgerna.. men just nu ösnkar jag mig söndagskoppar att njuta sådär lite extra av. Nåt i PIP-serien eller så..

Daisy sa...

Är själv svag för små kaffekoppar med rosor på. Har många olika små serier som används flitigt. favorit färg är lila/blå/rosa i olika toner. Kul blogg!

Kamomilla sa...

Som svar på din fråga- jo, vi smakade på Amaronen... Gudagott var det!!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

En mycket skön galenskap, och men visst är det lycka och duka med färgglada tallrikar eller glas. Att som inredningsnörd få sitt lyckorus från porslin, kuddar och planerande är härligt.
Kramar
AnnaMaria

Enelid vitt och lantligt! sa...

Sitter och ler stort och känner igen mig i så mycket! Det är så kul att kunna ändra inredning med färger.
Byte av kuddar, plädar, porslin mm
Kram Carita

Made in Persbo...Carina sa...

Hej Mari,

Vilket härligt inlägg! :)
Jag känner samma som du, att det finns såååå mycket fint porslin som man blir hur sugen som helst på att köpa. Men jag köper väldigt sällan något av den enkla anledning att jag skulle ruinera mig fullständigt och hamna under luppen i lyxfällan om jag skulle falla för alla frestelser. PB Home har dock en serie vitt porslin med pärlkant i gustaviansk stil. Tidlöst och sååååå lockande. Kanske kanske nån dag att jag lyxar till det och byter ut mina kantstötta loppistallrikar mot sådana *önskar*.
Men du Mari, en helt annan grej.... det där ursnygga durkslaget i rostfritt som du har på bilden...var har du köpt det. Har ett i beige/svart-emalj, som visserligen är jättefint, men ja, jag är sugen på att få bort det cremegula och göra det mer renodlat i ren metall bland köksredskapen som är framme i köket.
Skulle bli superglad om du vill tipsa mig på var man kan hitta det durkslag du har.

Bamsekram, Carina

Sara Selero sa...

Skönt å läsa om någon lika som jag! Jag är oxå väldigt galen i porslin, muggar och glas till min mans förtret! Lever efter devisen att tröttnar jag finns ju alltid second hand att lämna in det på så glädjer jag någon annan som får nytta av det jag har idag!!
Mer porslin åt folket!!

LIVS LYST sa...

Hihi - litt "galen" kan man vel alltids være.

Jeg elsker bildet du har lagt inn her. Tenk, et hverdagsbilde av litt porselen og noen håndklær er så vakkert! Vakker hverdag. Det kan jeg jo like!

Ha en fiiin dag, Mari!
Klem fra Liv

Linda sa...

OJojojoj, don´t get me started! ;) Jag är helt galen i porslin! Har alla färgskalor och alla kombinationer. På sommaren kan jag använda en del på uteplatsen, och behöver då också mera olika, eller? :) På uteplatsen har det blivit mycket blått-vitt-rött. Inne gillar jag blommor och pasteller. Greengate ,PiP Home och Cath Kidston hör till favoiterna. Riktigt just förälskade jag mig i lattemuggar från Zelected By Houze, så dom används till morgonkaffet nu just.. Galen, javisst. Men värre laster än vackert porslin kunde man väl ha? ;)

C h a r m i g t L a n t l i g t sa...

Hejsan!

Långt inlägg, men jag tog mig igenom det lätt som en plätt, de är en konst att skriva inspirerande text och det kan du verkligen. Kommer ihåg att du gjorde min jul med dina ord om dofter och jul i tidningen lantliv tror jag de var, det hjälpte mig då jag skulle ha julen med nära 30 pers. och det var såååå uppskattat, ditt uppslag fanns med på ett hörn på julbordet... Ja du och Ernst kan det där =)
Ha en skön vecka!
Kram på dig

n o r d i n g å r d e n sa...

Tack för alla roliga och vänliga svar, jättekul att läsa!!! Och tusen tack "Charmigt lantligt", det var verkligen en fin komplimang, tack!! Mari.

Juliannie sa...

Made in Persbo...Carina: Jag har också ett sånt durkslag du frågade om och jag har köpt det på IKEA men det är ett tag sen så frågan är om det finns kvar...