Jag hade tjejmiddag häromkvällen.

Jag bjöd på välkomstbubbel med vita smultron. I förrätt hade jag gjort en kall men het melonsoppa som serverades med goda salta brödsticks jag gjort enkelt i ugnen, recept på dem får ni hos Evylinas smak

Kall men het Melonsoppa:

En honungsmelon som delas i bitar och mixas med stavmixer med en halv röd chili.
Tillsätt en halv tsk sambal oelek och 3 dl turkisk yoghurt och en gnutta salt.
Servera med klippt gräslök över i små glas. Vill man ha det lite matigare kan man lägga lite räkor el kräftstjärtar på soppan.

Lax i ugn 4-6 port

Ca 600 gr färsk lax som skärs i tunna skivor
En bit västerbottensost
1 hackad rödlök ( eller silverlök, kan vara viktigt beroende på hur mycket färger man vill ha och har på formen, ha ha ..)
Färsk dill
En burk röd stenbitsrom eller löjrom ( eller ännu godare med färsk löjrom såklart..)

Rulla ihop laxskivorna en och en, vira ostskivor runt och lägg i ugnsfast form. ( jag skär bara skivor av osten och trycker ned här och var runt laxbitarna..)

Såsen:
2 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärning
6 dl grädde
4 msk mjöl
smör

Koka ihop såsen, dvs fräs mjölet i smöret och vispa sen ner grädde buljong och vin- låt koka ihop. Häll såsen över fisken och osten och gratinera i 225 gr i 15 minuter.

När du tagit formen ur ugnen så strör du över rödlöken och rommen samt dillen.
Pressad potatis är gott till....Detta receptet fick jag av en av mina vänner..

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mari,
änen gång ett riktigt bra recept!
Jag älskar det svenska köket!
Jag önskar er en trevlig vecka
Hjärtliga hälsningar från Tyskland
Kerstin

G:a Affären sa...

Alltid så inspirerande recept hos dig!
I kväll får jag gäster och jag tänkte grilla men lax i ugn får det bli. Och alla ingredienser finns hemma! Jag har blivit lite lat i värmen.

Kramar
Cia

Helen sa...

Hei :) På denne bloggen var det mye fint og koseligt. Dette ser veldig godt ut.

Rapport till Vänfors sa...

Laxen verkar supersmarrig och lätt att göra...måste testas.
Kram Annika