I min hall samsas 1800-tal och 1960-tal, tallris, levande ljus, glas och trä. Tillräckligt mycket saker...

Jag får många email med frågor om inredning. Jag är rakt inget proffs i detta område, men det intresserar mej..Vi som inredningsbloggar vet att vi har så väl läsare som är proffs inom detta område såsom amatörer. Ingen kan heller säga vad som är fel eller rätt, det är ändå DU som ska trivas i ditt eget hem!  Vissa vill ha det avskalat, andra vill ha massor av saker omkring sig...Vissa tycker säkert jag har en absurt töntig stil medan andra kanske ser mej som förebild...

Men, om vi då ska hålla oss till vissa riktlinjer om hur man får ett rum harmoniskt, tja, använd inte alltför många färger i ett o samma rum, visst kan man ha flera färger, men det krävs ett "öga" och fingertoppskänsla för att hitta harmonin då, det gäller att hitta en "röd tråd", är man ovan o osäker är det enklare att ha en lugn naturlig basfärgskala.. också om man helt enkelt bara gillar det eller gillar att förändra accentfärgerna & detaljerna, då är det enklare om basen går i vitt, beige, grått...

Gillar du en massa små fotografier & tavlor- gruppera dem i stället för att ha massor "uppskjutna" på väggarna överallt. Samma färg på ramarna. Ha inte ett färdigt "koncept", tex endast nya möbler fr Ikea eller Jysk, eller bara gamla prylar, eller bara "80-talsstil". Mest personligt och spännande blir det om man blandar gammalt o nytt, tex en gammal bordsskiva med nytt porslin, eller vice versa! Naturliga material är snyggare och gedigna än stål och plastiga saker. En loppisfyndad kanna med blommor på bordet kan göra ett helt rum! Och oftast kan man bara konstatera  ju mer saker ju större är risken att det inte blir så smakfullt som man egentligen hade tänkt... Alla prylar får liksom slåss om uppmärksamheten... Byt ut dem i stället för att ha alla framme samtidigt! ( jag har själv alldeles för mycket saker på vissa ställen..-och jag gillar inte helt spartanska rum heller, jo, att besöka men inte leva i och jag kan tycka att "röriga bohemiska" hem har sin tjusning också, balansen går knappt att diskutera sig fram om, känslan finns bara där i vissa hem.) Ha flera punktbelysningar, skarpa taklampor är allt annat än mysigt. Skira vita gardiner är snyggt, eller inga alls! Kanske en ljusslinga eller en slingerväxt är finare om själva fönstret eller utsikten är fin! 

Jag brukar säga att det finns vissa genvägar för att göra ett rum mysigt, förutom ovannämnda saker- mycket kuddar, inte så mycket "prydnadssaker", ha i stället levande ljus och levande blommor. Och med blommor menar jag inte att man ska ha dyra nya snittblommor varje vecka, EN blomsterkvist kan räcka, en bukett av granris, tallris, enris, blåbärsris eller blommor ute från skogen el ängen sommartid...frukter och grönsaker synliga i vackra skålar/trälådor/fat/korgar.

Och för pricken över i, tänd ett doftljus och spela soft bakgrundsmusik! Det är mina tips, inget som SKA vara så, men det är min syn på detta fantastiska område- det är i hemmet vi ska ladda våra batterier, där ska vi trivas! TACK för att ni kikar in här och tack för alla mail!


16 kommentarer:

Cajsas Faster sa...

Fint att titta in hos dej, som alltid:)

Marie

Therese på Granne med Pellgårn sa...

Mysigt!
Själv har jag insett att stilblandning är enda sättet för mig. Annars blir jag liksom uttråkad. Inte hos andra förstås, någon annans hem är alltid intressant att se, oavsett stil.
För mycket saker har jag jämt, kanske inte nu, då vårt hem brann förra julen(bor ännu i ersättningslgh), men snart nog har jag väl fyllt på det kommande hemmet med pinaler. Det måste finnas något att vila ögonen på, men det behöver inte vara dyrt. Med loppisfynd och ting ur naturen
får man verkligen fina och rogivande stilleben. Bästa hälsningar/ Therese

lisashus sa...

Så många kloka råd och jag instämmer helt i det du säjer och jag har alltid gillat din stil.

Själv slåss jag ständigt med att inte ha för mycket saker framme...kanske lyckas jag en dag att hitta balansen här! :)

Vilken härlig bild!
Lisa

corinne* sa...

jolie ambiance tamisée !

Anonym sa...

Tack för goda råd!
Och vad mysig hörna av hallen!
Ann

Anonym sa...

LOVE IT:)
Fortryllende vakkert og herlig å blande litt stilarter:)
Ønsker deg fortsatt herlig kveld
Klem Merete

Designe sa...

Jättemysigt och fint och personligt! Du får alltid till det med enkla medel och piffar utifrån säsong! Alltid trivsamt hos dig!:-)

Monica A. sa...

Många bra tips tycker jag. Gillar din stil!

Anonym sa...

Jag ser dig som ett proffs iallfall. Du är grym på inredning! Min absoluta förebild när det kommer till hemmet. Kör på! :) Kram Ninni! ♥

n o r d i n g å r d e n sa...

Men tusen tack fina människor!!!!!!!!!! <3

Jenny - Höga Kustenliv sa...

Fint, varmt och gossigt! Bra beskrivet om levande blommor!

Norrfrids Eija sa...

För mej är du ett proffs och förblir alltid ett proffs! Smakfullare inredning med enkla medel får man verkligen leta efter än i ditt personliga och trivsamma hem! Snyggt, tänkvärt och fint inlägg här idag Mari!

House and Garden by Bia sa...

Tack för jättefina tips...och du har så himla mysigt hemma hos dej också...helt i min smak!!!...skulle gärna vilja göra om hela huset här hos oss...men det går liksom inte, fniss.....men då skulle jag inreda på ett helt annorlunda sätt ;))
Ha en fin dag!
Kram bia

Rapport till Vänfors sa...

Älskar detta inlägg Mari:)
Att ge råd och tips utan att mästra eller vara arrogant klarar inte alla men jag tycker du gör det galant. Att du inte skulle vara proffs på det du gör vägrar jag hålla med om. Nej, all i hela världen kanske inte har det som dig MEN du är grym på att fixa ett fantastiskt hem med många gånger väldigt enkla medel.
Kram Annika

n o r d i n g å r d e n sa...

Tusen tack alla och tack Annika för den oj så fina kommentaren💛

Marikki sa...

Hej Mari!


Sååå mysigt ach sååå fint!!
Jag gillar din still:)
Tyvärr min svenska är så dåligt.

Hoppas att du ha en lite tid att komma till mitt blog:)

Stor kram,
Marikki