Jag älskar att gå på fest och middagar!  Och jag älskar lika mycket att vara värdinna! Jag har skrivit detta förr, för flera år sedan, så jag kopierar delar av min egen text för jag tycker lika numera...
 
Sensommaren innehåller lika mycket festtillfällen som försommaren så här kommer mina tips och idéer....( armbandet på bilden kommer från Prahlin)
 
Inget är fel eller rätt, men jag tycker detta är ett kul ämne, för såna här sammankomster ger mej mycket, med rätt sällskap, både som gäst och som värdinna!

Och hur ska man då lyckas med festen?  Ja, A & O är nog ändå ditt sällskap, har man ngt att tala om, har man ngt gemensamt, har man förmågan att både ge och ta och intressera för sig andra, tja, då brukar resten falla på plats...

Jag älskar att hålla fest. Jag är verkligen ingen fena på att laga mat men gillar att planera festliga menyer och laga enkel men god festlig mat!

3-rätters blir det bara ibland, tex för långväga gäster, oftast tycker jag mer om ngn enkel rätt men gärna med nåt sött efteråt...

Soppa och många olika ostar tycker jag är god, festlig men lättsam mat, som också gör det lättsamt runt bordet.
Eller ett par kg oskalade räkor att pyssla med....

En välkomstdrink hör till, oavsett om man är 2 eller 10. Så fort gästen ankommit så ska den ha ett glas i sin hand, då faller sig resten naturligt...Bara bubbel, ett glas vin eller ngn god drink. Lite tilltugg såklart, nötter, melonbitar, ost, små munsbitar etc, och såna här tilltugg som detta kan tex ersätta en förrätt tycker jag..

Man behöver inte städa livet ur sig för att ha fest, självklart vill man ha ytligt undanröjt men annars är badrummet det viktigaste tycker jag. Nya handdukar, fräsch tvål och ett goddoftande doftljus känns trevligt...

Musik. Jätteviktigt för mej. Fast tystnad med en god vän kan vara skönt också, tillfället avgör...Jag har flera spotifylistor för passande ändamål. Mixad bra musik som passar sällskapet och festen i fråga förhöjer stämningen. Sitter man vid vattnet är ju det musik i sig såklart...

Många tända ljus givetvis, både inne och utomhus. Duka fint, gärna med lite udda glas och tallrikar, fås billigt på loppisar och second hand butiker. Färska blommor, behöver absolut inte vara köpta floristbuketter, kvistar, gräs eller frukter på bordet är fint som dekoration...
 
Med andra ord,: För maximal chans till trivsel måste alla sinnen få sig en dos...

Så bara du ser till att inte maten, vinet, doftljusen, tilltugget, musiken eller toapapperet tar slut har du alla förutsättningar att lyckas som värdinna! :)
 
OCH, ingen vill gå på en middag eller fest utan en värdinnegåva av ngt slag, så här kommer även en kopia på de jag skrev för några år sedan..
 
Detta är ett dilemma för många, jag vet, därför kom idén upp att göra ett inlägg om just detta. Kanske jag själv alltid köper fel saker, vem vet, man ska ju inte bara köpa det man själv gillar, det kan bli helt fel, eller köpa det som tillhör värdinnans största intressen, DET kan bli hur fel som helst, såvida det inte är förbrukningsvaror.

Tex, att ge inredningsdetaljer till oss i denna bransch kan bli fel. Liksom att köpa kläder till klädintresserad människa... Eller köpa hästsaker till en som har hästar som största intresse.... nja, då ska man vara väldigt insatt om man ska ge sig i kast med det.

Allt är ju givetvis individuellt, vilken fest det är, vilken person det är, vad den bjuder på etc..men detta är också bra julklappar & födelsedagspresenter tycker jag! ( jag är på intet vis ngt proffs, inget är fel eller rätt, jag tycker bara detta är ett kul och intressant ämne! (Jag gillar ämnen som "vett & etikett och partytips, kanske det får bli min nya bok, fast jag inte ens vet vilka bestick man ska börja med först, haha;; ) -och mina vänner, NI behöver inte läsa detta, ni ger alltid av er själva och köper fint, så NI behöver inga tips!!)

Något som nästan alltid uppskattas av mottagaren och som är lika roligt att ge, tycker jag i alla fall, är ätbara gåvor/förbrukningsvaror.
Skippa presentpapper och snöre, linda in i tidningspapper, eller lägg i en fin liten butikspåse i papper. Eller köp ett fint papper med vackert snöre, tex grov tråd kan vara läckrare än vanligt pappersband! Eller linda in med en slinga av humle..
En flaska vin går alltid hem, det kan man nästan ha som utgångspunkt, sedan finns massor att komplettera med- eller ngt helt annat, här är tips för den som vill;) :
En god/ett par goda ostar från saluhallen eller över delidisk på Ica med "papper" runtom. ( ingen färdigförpackad plastost) Och en fin marmelad.

En flaska fin olivolja/vinäger med tex servetter

Hemgjord müsli/kakor/skorpor i utvald loppisburk el nyköpt burk som kanske passar i värdinnas kök.
En bit fin choklad ihop med en god sherry/dessertvin
På loppis hittar man billiga diskhanddukar med rutor som är fint som servetter. Släng med ngt nytt också och/eller ätbart.
Ett "temapaket" -tex lakrits & svarta servetter
Citronlikör och några citrusfrukter
Ett litet olivträd och tex en olivkräm..

Det finns många läckra påsar i olika Material till bag in box, med ett vin!

Sommartid, vilda blommor är fullt så vackert att ta med, eller ngt från din egen trädgård, vem vill inte ha en bukett pioner, stjärnflocka, syrener, rosor eller annat med en fl vin/saft eller nåt annat ätbart! ( undvik vackra köpta snittblommor på stora fester, då värdinnan har annat att göra än snitta och leta vaser-blommografera innan i stället!)

Några ostar ihop med fina grönsaker, tex rädisor, exotisk frukt och vårlök i korg/påse
Balsamico med fikonsmak, + några fikon + en god ost
Balsamico med granatäpplesmak + granatäpple + en god ost
Kryddor/teer/kaffe fr saluhallar/gårdsbutik/välsorterade livsmedelsbutiker etc
Goda nyttiga nötter av alla de slag..kanske i en passande burk?
Ett el två vackra & personliga loppisfyndade vinglas med en flaska vin

Egengjord marmelad i glasburk ( finns billiga på Ikea tex) 

Egengjord saft ( finns fina saftflaskor på samma ställe)
 
Köpt saft, marmelad etc, finns så fina numera på delikatessbutiker men även i den vanliga matbutiken..
Extra fin tvål/duschkräm med matchande bodybutter el likn
Färska räkor på is och ett Rieslingvin.

Köp en snygg form, tex keramikform, baka en kaka i den och ge bort
Snygg diskhandduk knuten runt en vinflaska
Egenodlad paprika/chili/smultron + nåt gott recept på tex smultronpaj

Dessertvin och en receptbok med desserter..
Egenfiskad fisk ( kanske rökt) med ett gott bröd
Fint diskmedel ( finns i inrednings/köksbutiker) med en vacker diskhandduk

Egengjord likör i vacker flaska, man kan hitta många fina på loppis

Ett gott lösviktste med personlig temugg i tex keramik

Hembakat bröd inlindat i fin handduk

Doftljus som passar för årstiden.

En gammeldags bricka ( fyndad på loppis)  Med ett gott vin, några fina ostar.
Kanske en gammal kniv, till osten, fyndad till liten slant på samma ställe..
En fin blomma för årstiden , tex enkelt inlindat i tidningspapper/brunpapper ( ta bort all plast!!) och en flaska fin saft/vin
 
En lyxig tidning och ngt annat.
 
Ett presentkort hos passande matbutik
Plocka ihop en liten goodie-bag med smått & gott- bara välj o vraka, det kommer att uppskattas ;)

Och det behöver varken handla om tid eller pengar. Intresse då möjligtvis, men dessa tips är en genväg och mycket håller hemma i månader så man behöver inte vara ute i sista sekund, jag har ofta "värdinnegåvor" hemma i reserv faktiskt..såsom vykort. Tex till "tack för senast" så klart, ( fast numera tackar man ju oftast för senast via mail, sms eller fb, även jag ;) Bra att ha, jag hatar stress ;)
Och just såna här gåvor som jag nämnt ovan kan sällan bli fel. Inte ens till de som "har allt.." ( såvida de inte äter, dricker eller tvättar sig förstås;) Ha så kul på middagen!

5 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Många bra tips! Soppa med ostar gillar vi oxå! Present att ta med sig tycker jag är jobbigt, och det får absolut inte vara något jag ska laga/baka haha. Får kolla in tipsen ;)

Rost och rädisor sa...

Tack för många bra tips!
Ha det gott
/Anette

Rost och rädisor sa...

Tack för många bra tips!
Ha det gott
/Anette

Halmhatt och mamelucker sa...

Superbra lista och inställning till hembjudningar!
Kram och trevlig helg önskar Annika

خدمات منزلية متكاملة sa...


شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للنظافة
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف