"You talkin' to me?"


Här min favoritplats i kvällssolen...jag gillar gamla möbler i trädgården, så ett bord fick flytta ut hit. I den rostiga urnan står en Grusnejlika, en av mina favoriter!


Så skir och vacker och mycket lättsam, en soldyrkande ettåring!

Mitt utebad fotat för 3 år sedan..

När Aftonbladet ringde mej häromveckan och undrade över trender i trädgården tänkte jag-
" You Talkin' to me?"

Jag har aldrig varit någon "trädgårdsfreak" men när jag tänker efter så är jag det egentligen. På mitt sätt.

I min trädgård finns inga måsten el krav. Jag struntar fullkomligt i alla maskrosor och annat ogräs, att rensa ogräs är det värsta jag vet så därför sätter jag mej inte i den sitsen med en "perfekt" trädgård, det skulle stressa mej, jag kan tvärtom tycka det är vackert med en lagomt "rufsig" trädgård, lite vildvuxen, gamla träd och en hängmatta, finare trädgård kan jag inte tänka mej!

Önskar vi hade mer träd på gården, vi har nästan inga alls, det har stått gamla äppelträd på gården som togs ned av förra ägarna, tanken på att de kanske var ok är svindlande, jag får hoppas de var ruttna..

Allt kommer inte med i en sådan intervju,( fanns med i söndagens bilaga)  men visst gillar jag mitt gamla utebad i zink och min utesäng. Att inreda ute har blivit inne. Jag försöker tänka likadant när jag inreder ute som inne. Hålla mej till en eller två färger i olika "hörnor" av trädgården. Har gärna gamla "innemöbler" utomhus.

Jag har inte så många planterade blommor men några perenner. Stjärnflockan är min favorit, så skir, anspråkslös, vacker och tacksam och hållbar i snitt.

I övrigt har jag planterat riddarsporrar i år i en rabatt. Resten är ettåriga blommor i krukor och lådor. Jag tycker det är kul att planera färger och stilar, jag vill ha omväxling ute precis som inomhus. Jag har ofta haft blommor i färgskalan, rött/ vitt/rosa för jag tyckt det passat huset bäst, men i år blev det i blått/lila/silver/vitt.
Och då passade helt plötsligt några gamla solstolar i trä och blåvitt tyg fr Ikea=)

Det finns ju egentligen inga regler för hur man ska inreda ute. Men jag kan tycka att helhetsintrycket blir plåttrigt och inte så vilsamt med alltför många olika färger på blommorna och små trädgårdsdekorationer. ( fast det kan lätt bli för mycket i min trädgård också, fast jag försöker hejda mej färgmässigt..)

På grund utav mitt slöa jag har jag heller inget grönsaksland, vilket jag gärna skulle vilja ha, men i stället har jag krukor med olika kryddväxter så det täcker sommarens behov.

Man behöver heller inte lägga så mycket pengar på sommarblommor, att sätta vilda blommor el kvistar i flaskor, kannor eller hinkar är lika fint och billigare!

Gamla zinkhinkar är perfekta att sätta tex paprika och tomater i. Det gör min sambo. Jag är inte så intresserad av att så och skola om, men gärna placera ut och äta upp....

Kuddarna. Glöm inte dem. De är pricken över i,  inne som ute, och skapar hemtrevnad.

Slutligen vill jag tipsa om den bästa blomman i norrläge. Om man vill ha en blommande sommarblomma där kanske bara morgonsolen tittar fram, välj en Flitiga Lisa!  Det finns så många vackra nyanser, dubbla eller enkla. I kombination med tex murgröna blir det frodigt och fint, fast de står i skuggan!

Nu börjar sommaren så nu kör vi, fram med solstolen och kaffet och skit i ogräset!

23 kommentarer:

Villa Carl Larsson sa...

Vilket otroligt härligt inlägg! Tur att vi alla är olika och pysslar med det vi tror på och tycker blir bäst. Jag kan tycka att en lätt vildvuxen trädgård är mysig och vacker istället för den helt perfekta med välplanerade växter/blommor och en perfekt klippt gräsmatta. Jag skulle dock tro att jag är lite av det sistnämnda. Hur mycket jag än skulle vilja stöka till det ibland så är jag en ordningsmänniska ut i fingerspetsarna. Får se hur det ska gå nu när man får en liten krabat i hemmet :) Men det ska nog gå bra. Så pedant är jag ändå inte. Har fått ge vika för mycket nu under graviditeten redan när man är stor och otymplig och inte kan städa obehindrat. Bra träning för min del hehe.

Jag önskar mig en harmonisk trädgård utan en massa måsten. Jag älskar blommor och kan säkert sväva ut med allt möjligt, men jag håller med dig. För många färger ger ett "grylligt" intryck. Jag tror jag kommer hålla mig till mycket vitt och rosa. Vi kommer inte ha en så stor trädgård. Mindre att klippa och mindre ogräs att hålla reda på. Det finns för och nackdelar med allt. Dock skulle jag mer än gärna ha ett äppelträd med många fina äpplen på att bara titta på, äta och baka på. Vem vet.. kanske om några år.

Ha en riktigt bra onsdag. Kram Josefin

LantlivsAnette sa...

Men du !! Wow vilket fint inlägg !! Vad du är duktig...och nog kan du en hel del om trädgård..jag har samma tankar som du, så det är därför jag nu har satsat på träd i år..hela 11 st har det blivit..Jag brukar alltid köpa Aftonbladets bilaga men inte i Söndags för den var slut överallt..typiskt då du var med där..
Och vilka bra tips du gav oss i ditt förra inlägg också !!
Kraaam Anette

Galleri Hönshuset sa...

Underbara bilder. Kanonfint med bordet och den blomman var sååå söt!

Här ska jag greja i lillstugan idag. Ska planera jobbet inför målning av köksdelen =) Men "glass verandan" får vara som den är =)))

Kraam Pirre

Unknown sa...

Ååhh vad skönt att få läsa om nån som inte har en perfekt trädgård,för det är lika här..Hatar att rensa så det får växa vilt...:))Jag gillar det vilda i en trädgård,inte att ligga på alla fyra och rensa hela sommaren..Näää,njuuuta av dagarna och bara gå runt och kika på allt som växer...Det är livet..:))
Vi har grannar här som nästan klipper och rensar med nagelklipparn...hahaha...Livet på landet ska vara vilt och härligt,annars kan man bo i stan..:))
KRAAAAM och ha en härlig dag i det vilda..

Unknown sa...

Ååhh vad skönt att få läsa om nån som inte har en perfekt trädgård,för det är lika här..Hatar att rensa så det får växa vilt...:))Jag gillar det vilda i en trädgård,inte att ligga på alla fyra och rensa hela sommaren..Näää,njuuuta av dagarna och bara gå runt och kika på allt som växer...Det är livet..:))
Vi har grannar här som nästan klipper och rensar med nagelklipparn...hahaha...Livet på landet ska vara vilt och härligt,annars kan man bo i stan..:))
KRAAAAM och ha en härlig dag i det vilda..

Designe sa...

Måste säga att jag håller med! Jag gillar inte perfekta trädgårdar där gräset är perfekt klippt och som i en park! Jag vill ha en lummig och tufsig trädgård som känns bekväm att va i!..och som du säger..inte för mycket färger. Gillar mormorsblommor! Så fint med grusnejlikan i kruka, en av mina favoriter! Härligt att ta ut bordet i trädgårn! Ha en skön dag i trädgårn! Idag hade jag gärna stannat där i det vackra vädret!:)

Petra-Lantlig Charm sa...

Underbart inlägg! Jag är oxå mer den typen som gillar en lite vildvuxen trädgård, och just nu har jag inget val eftersom den är väldigt vild :-) Men lite mer ordning ska det bli och jag håller på att göra ett trädgårdsland.

Väldigt fint bord du har i trädgården, så fin kontrast till allt grönt!!

Kram Petra

Livet på Vestergård sa...

Låter precis som en sån trädgård som jag vill ha. Jag vill inte rensa ogräs och jag är inte så mycket för moderna trädgårdsfunderingar. Äppelträd och gamla möbler får däremot gärna finnas i min trädgård :)

Norrfrids Eija sa...

Ja, Mari, så härligt att du villigt erkänner din lathet för ogräsrensning och en perfekt trädgård! Fast jag tror att du har mycket kunskaper gällande växter o trädgård...du vet jag kan knappt namnen på blommorna och en grusnejlika skulle jag definitivt aldrig kunna namnge! Vildvuxet röstar jag också på, dels för att jag brinner för min bondromantiska stil med mormorsblommor och hagar med betande djur och dels för att vi har många barn, hundar, höns mm som springer runt o härjar fritt så det skulle aldrig gå att ha det prydligt. Så jag fortsätter med min spretiga stil, både ute och inne! Underbart inlägg, vännen, du är en trendsättare av stora mått, Mari!
Eija

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Underbar bild från din trädgård och härligt inlägg.
Vad gör väl lite ogräs :)
Hellre njuta i trädgården än att känna massa måsten o bara slita.
Ha en fin dag.
kram
Jessica

Johanna Stålros sa...

Gud så fint!!!! Det är ju underbara bilder- och jag får en stark känsla att det är ju så jag vill ha det- snacka om inspirerande!!!!! Kram Johanna

Norregård sa...

Härligt inlägg massor med lättsam inspiration:)))

Kram Malin

Ullis sa...

Så härliga bilder och så fint bord!
Tänk att ha ett utebad i trädgården, vad avundsjuk jag blir!
Tycker också att trädgårdar ska var fria, men, jag gillar faktiskt att rensa ogräs, inte för att det blir så ofta, men jag tycker det är väldigt avkopplande att ligga med näsan i jorden!
Ha en fin kväll!
Ullis

Kamomilla sa...

Kuddar och plädar är sånt jag tycker är svårast bara- det ser härligt ut men jag minns aldrig att ta in allt till natten...

Majas skafferi sa...

Hej!Vilket trevlig bord! Hoppas aldrig det blir ommålat,det vore ett "helgerån"!
håller med om att man skall försöka ta det lugnt med färger och småplottrigra prydnader,(fast det är svårt..;)
Ha det bra!

A House With A View sa...

Jätteinspirerande inlägg!! Du kan ju huuuur mycket som helst om trädgårdsdesign, låter som en sund inställning! Och mysigt!!

Ser fram emot fler bilder från din fina trädgård!!

Stooooooooooor kraaaaaaaam aka

Lotta Zetterling sa...

Vacker blomma, jag har också den:) Vill tacka för att du skrev i ett inlägg om man hade problem att kommentera. Nu fungerar det hos mig också.Du har en väldigt fin blogg:)

Kram Lotta

♥ Pia... sa...

Hejsan Mari.. ja du är för go ..:) Skit i ogräset.. du kunde inte ha sagt det bättre... Jag skiter nog i ogräset för det mesta.. får ett ryck då och då... och när jag tycker att grannarna slänger lite för långa blickar åt mina trädgårdsideér.. ja då försöker jag att tänka lite positivt.. skit i grannena.. de gör sej inte roligare än de hart(har det) När man bor som jag i små villakvarter.. blir det lätt lite så:) Gillar dina tankar och ord om trädgården.. tack för härligt inlägg.. kram..Pia

Norrfrids Eija sa...

Självklart har jag röstat på din blogg - Nordingården tillhör mina absoluta favoriter, så är det! De övriga kände jag knappt till måste erkännas. Tack för ditt "klick".
Ikväll är det ljuvligt ute, fixade o trixade ett tag tills myggen kom, de lyckades till slut få mej in! Kanske bäst så man orkar vakna imorgon...
Ha det great!

Fiffiga Systrar sa...

Vilken sommarinspiration med massor av fina tips!! Underbart!

Ha en skön sommarkväll!

Kramar från Fiffiga Systrar

linnea-maria sa...

Vilket fint arrangemang med grusnejlikan. Alla trädgårdsägare gör sin trädgård till sin egen och gör den vacker på sitt sätt. Du bjuder alltid på fina bilder från din trädgård (själv lyckas jag aldrig få till bra vinklar). Jag gillar 40-tals trädgården med äppelträd bärbuskar och grönsaksland. På framsidan finns blommorna. Ha en fin helg /Therese

Anonym sa...

Vilka vackra bilder!

Gardens at Waters East sa...

Much enjoy your garden flower comments, and pictures too! Also like the tours of your home and furnishings. Vey "comfortable" feel to the place, Like that. Jack