Medelhavet möter Norden...


Jag har fått ett olivträd!!! Medelhavet möter Norden här i Lillstugan, hoppas det kommer att trivas. Jag har förstått det vill ha det lite medelhavsaktigt med varmt om sommaren och svalt om vintern och torka ut mellan vatttningarna...  är det nån som har ngn erfarenhet av dessa träd och några tips att ge en amatör?

12 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Grattis! Så fint olivträd du fått. Jag har ett olivträd som jag haft sen 1996, då var det bara ett litet träd, och i år står det på balkongen och är vackrare än nånsin! Jag har inte skött det på nåt speciellt sätt, gjort precis det som för stunden kändes rätt... beskurit hårt när det blivit för yvigt, planterat om och klippt rötterna ibland, haft det både ute och inne på sommaren, vattnat när det behövdes. Det märkliga är att det aldrig tappar blad, inte ens över vintrarna! Kanske för att det var så litet från början och nu anpassat sig... vad vet jag? Oj, vad långt det här blev! Lycka till med ditt!

Kram Eva-Mari

Vit Hortensia sa...

Jag har haft mitt olivträd i 3 år och ställer det ute i skyddat läge på sommaren och inne i en lite svalare gillestuga på vintern. Vattnar när den är torr och klipper när det behövs. Den står i en gammal zinkhink och jag planterar om den vartannat år, men är urdålig på att gödselvattna, verkar gå bra ändå...än så länge :)
Om du klarar det den här sommaren och vintern kommer den säkert att klara sig sen, men det är alltid en chansning med alla växter eftersom det inte enbart beror på hur du sköter dem utan också på hur de blivit omhändertagna innan.
Lycka till!...och ha en skön sommar!
Kram
Birgitta

Lallbacken sa...

hejhejsan
lite medelhav är aldrig fel! jag skulle personligen inte få den att överleva :) vilken jättefin kakelugn du har i lillstugan ;) Ha en fin helg
mia

G:a Affären sa...

För mig har problemet varit övervintringen, det är för varmt i huset. Men har du lite värme på i Lillstugan? Då vore det en perfekt plats för övervintring. De tål någon minusgrad också, men inte någon längre tid.
Lycka till med trädet!

Kramar och trevlig helg!
Cia

G:a Affären sa...

För mig har problemet varit övervintringen, det är för varmt i huset. Men har du lite värme på i Lillstugan? Då vore det en perfekt plats för övervintring. De tål någon minusgrad också, men inte någon längre tid.
Lycka till med trädet!

Kramar och trevlig helg!
Cia

Gjuterian sa...

Ja, jag har erfarenhet. Både bra och dålig. Köpte 2 st samtidigt förra sommaren. Det ena har fått stått inne i hallen över vintern och mår idag bra och har fått flytta ut på balkongen. Det andra har bott i min pysselbod där det varit lite mörkare och max 15 grader. Det trädet har också flyttat utomhus nu och mår inte alls bra. Jag hoppas dock att det ska bli liv i det igen.

Kram från Helen

Rose Garden Malevik sa...

Hej Mari
aaaaaah va kuligt... ser verkligen superfint ut....
Hoppas det går bra
å missa nu inte....

SATURDAY SHOW OFF

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Två systrar sa...

Jag älskar också olivträd...det som jag märkt med mina typ 100 som jag haft ;-) är att de trivs bra om det finns två eller fler bredvid varandra för då polynerar de varandra. Jag har fått någn typ spinnohyra på mina någon gång och då sprayade jag med vatten såpa och tröd i en blandning. Det försvann! På somrarna står mina ute och på vintern i burspråket och i badrummet ( som är ljust ) Lycka till! Snyggt med papper runt förresten! Kram C

Gabriella sa...

Åh, jag önskar mig också ett olivträd! Underbart. Grattis till ditt!=)

n o r d i n g å r d e n sa...

Men tusen tack tjejer för alla fina tips!!!!!! Mari.

VisaLiza sa...

Tänk jag stod och tittade på ett olivträd idag och funderade på om det skulle få följa med hem. De är så fina, men tycks kräva mycket omsorg. Får nog klura ett tag till tror jag. Liza

Tess sa...

Mitt enda tips är att inte tro det är kört när det tappar alla blad. Det klarar mer än vad man tror och kommer igen!
Kram